Prihaja sezona kostanja
Jesen je tu, čas meglenih juter, hladnih noči in … dišečega kostanja. Poleg pečenega in kuhanega si ga lahko privoščimo v številnih jedeh. Tokrat vam predstavljamo dušeno raco na azijski način s kostanjem in gobami. Popolna jesenska kombinacija!
Pečena raca se odlično ujema z zemeljskimi okusi kostanja in gob. Za 4 lačne jedce bomo potrebovali:
- raco
- 250 g olupljenega kuhanega kostanja
- rastlinsko olje
- pest svežega narezanega ingverja
- 3 stroke česna
- 3 šalotke
- 6 svežih šampinjonov in par divjih gob, denimo sirovk
Za marinado, v katero bomo dali kose race, potrebujemo olje, 1 žlico nekoliko lažje sojine omake, 1 žlico riževega vina, 1 majhno žličko soli, 1 majhno žličko črnega popra in pol žlice sladkorja.
Za omako pripravimo 250 ml jušne osnove, 1 žlico lažje sojine omake, malo soli in popra, pol žlice sladkorja in 1 žlico riževega vina.
Priprava
Kose race mariniramo v marinadi vsaj 1 uro. Popečemo jih v večji posodi na olju, nato pa odstavimo v posebno posodo na toplo. V isti posodi popečemo česen, ingver, šalotke in gobe. Po potrebi dodamo malo vode. Po minuti ali dveh denemo v posodo raco in kostanj. Nadaljujemo s pečenjem, posodo ves čas premikamo, da se topolota enakomerno razporedi.
V zaključni fazi dodamo omako in dušimo pol ure, da postane meso mehko in sočno. Če je potrebno, omako zgostimo z nekaj žličkami fino mlete koruzne moke. Poleg jedi se prileže lahko svetlo pivo. Dober tek! 👌
Foto: Unsplash