Vozli, vozli, vozli!

Kdaj se pojavi boljši čas za obnovitev ribiškega znanja (vozlov) kot na začetku sezone. Večina nas obvlada vsaj en, dva ali več vozlov, ki jih pridno uporabljamo skozi celo leto. Seveda pa obstaja še na kupe drugih vozlov, ki so prav tako uporabni in v določenih situacijah nujni. No, pa si osvežimo oz. nekoliko dopolnimo svoje znanje ribiških vozlov s sledečim spiskom.

Uni slip vozel

http://wired2fish.scout.com/story/1468377-how-to-tie-the-uni-slip-knot

Eden najbolj pogosto uporabljenih vozlov, s katerim privežemo vrvico (laks,…) na trnek oz. oko karabina. Z rahlo modifikacijo pa ga lahko uporabimo tudi za združitev dveh vrvic.

San Diego jam vozel

http://wired2fish.scout.com/story/1468391-how-to-tie-the-san-diego-jam-knot

Prav tako zelo uporaben vozlov. Pri zategovanju moramo biti pozorni, da zategujemo oba konca vrvice in na poravnavnost povojev.

Palomar vozel

http://wired2fish.scout.com/story/1468388-how-to-tie-the-palomar-knot

Izboljšan clinch vozel

http://wired2fish.scout.com/story/1468389-how-to-tie-the-improved-clinch-knot

Eden izmed pogostejše uporabljenih vozlov. Poleg hitrosti izdelave ga odlikuje tudi moč. Pri zaključku vozla pazimo, da odvečne vrvice ne odrežemo preblizu vozla, s čemer lahko, pri večji sili, povzročimo njegov razplet.

Uni snell vozel

http://wired2fish.scout.com/story/1468378-how-to-tie-the-uni-snell-knot

Trilene vozel

http://wired2fish.scout.com/story/1468390-how-to-tie-the-trilene-knot

Rapala vozel

http://wired2fish.scout.com/story/1468379-how-to-tie-the-rapala-loop-knot

Odličen vozel če želimo med vrvico in očesom vabe (trnka, karabina,…) zanko, ki omogoča boljšo akcijo vabe. Uporabljajo ga tudi muharji, ko želijo muhi-potezanki vdahniti nekoliko več gibanja v vodi.

Ko zavezujemo vozel moramo paziti, da:

  • je vrvica navlažena preden zategnemo vozel
  • vozel zategnemo počasi in linearno
  • po izdelavi vozel preverimo oz. stestiramo

 

Lep pozdrav in dober prijem,

Jure

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja