Kaj se zgodi v telesu, ko prenehamo kaditi?
Ko prenehamo kaditi, se v telesu zgodi niz koristnih procesov, ki vodijo k okrevanju organizma in dolgoročnejšim bistveno boljšim možnostim za daljše življenje.
Preberi večKo prenehamo kaditi, se v telesu zgodi niz koristnih procesov, ki vodijo k okrevanju organizma in dolgoročnejšim bistveno boljšim možnostim za daljše življenje.
Preberi večV znak spoštovanja do uplenjene divjadi lovec utrga vejico iglavca ali izjemoma listavca in ji jo da v usta. Tradicija se imenuje zadnji grižljaj. To stori sam, brez pomoči kolegov ali vodnikov. Vejice nikoli ne odreže, prav tako pa zadnji grižljaj pripada le nekaterim vrstam uplenjene divjadi, ne vsem.
Preberi večŽe bežen pogled na še vedno golo grmovje, obrežja jezer, ribnikov in rek daje slutiti, da se v Sloveniji spopadamo s še eno epidemijo – ogromnimi količinami odvrženih ali nepravilno odloženih odpadkov.
Preberi večDanes je strokovna skupina vladi predlagala nove, strožje omejitve za omejevanje širjenja novega koronavirusa, zlasti njegovih novih različic, ki so kužnejše in po nekaterih podatkih tudi smrtonosnejše. Znova se obetajo obvezne maske na prostem, zapirajo se regije. Katere so druge pomembne odločitve, ki bodo prihodnjih nekaj dni vplivale na naša življenja?
Preberi večV noči iz sobote na nedeljo bomo znova premaknili urine kazalce eno uro naprej (iz druge na tretjo uro) in se tako premaknili v poletni čas. Premik, ki ga izvajajo v več kot 70 državah, smo pri nas uvedli leta 1983 z namenom prihranka energije in čim boljšega izkoristka časa, ko je svetlo.
Preberi večAli veste, kaj je konfitiranje? Gre za staro francosko metodo konzerviranja oziroma ohranitve kakovosti živil, ki vključuje počasno kuhanje na majhni temperaturi, največkrat hrane, ki je obdana z lastno ali dodano maščobo. Danes se izraz uporablja tudi za slaščice, ki so večinoma sadne in oblite s sladkorno raztopino.
Preberi večMatej Godec, muhar in ribiški vodnik, ustvarja prvo sezono prvega ribiškega podkasta pri nas. V svoji oddaji Dober prijem gosti zanimive ribiške goste in se z njimi pogovarja o temah, povezanih s sladkovodnim ribištvom. Poslušate lahko pogovore z Brino Sotenšek, dr. Tomažem Lavričem, Rokom Rozmanom in Tomažem Modicem, napoveduje pa že nove zanimive goste.
Preberi več