Kako določiti spol ulovljene postrvi?

Od postrvjih vrst oziroma, če smo natančnejši, med predstavniki družine lososov (Salmonidae) so v Sloveniji najpogostejše potočna postrv, soška postrv, jezerska postrv in šarenka. V nadaljevanju jim bomo rekli kar “postrvi”, čeprav so med prvimi tremi in zadnjo določene bistvene razlike. V prispevku poskušamo ugotoviti, ali obstajajo zunanji morfološki znaki, s pomočjo katerih lahko določenemu primerku določimo spol.

Preberi več

Domače Kranjske klobase

Kranjska klobasa je znana mesna jed in izdelek slovenskega porekla z oznako “Zaščitena geografska označba”. Skupaj z joto, mineštro, ajdovimi žganci, štruklji, močnikom, pršutom, prekmursko gibanico, potico, cvičkom, teranom, krvavicami, zaseko, govejo juho in polento sodi med narodne jedi Slovenije. Kako jo izdelamo in kako pripravimo?

Preberi več

Vam pasje lajanje krati spanec?

Pri sosedih, kjer imajo vrtnarijo, je pred hišo v pesjaku zaprt srednje velik nemški ovčar. Pes, s katerim sočustvujejo številni bližnji sosedje, se na nekaj kvadratnih metrih kletke bržkone ne počuti izvrstno. Že zjutraj, okoli zore mora biti, prične glasno lajati. Ne besno, temveč žalostno. Laja, ker nekoga zaznava, morda domače, morda dostavljavca. Laja vsaj 20 minut skupaj, tudi več, in s tem zbudi vse, ki želijo mirno spati. Zakaj ej glasno pasje lajanje problematično?

Preberi več