Celice za okušanje so po vsem jeziku, ne le na določenih predelih
Tradicionalni štirje okusi, ki jih zaznava človeški jezik, so sladko, kislo, slano in grenko. Pridružita se jima še peti in šesti okus, umami in okus za maščobe. Za razliko od mnenja, da so brbončice za vsakega od omenjenih okusov le na določenem delu jezika, pa moderna znanost ve, da temu ni tako.
Včasih so bili mnenja, da na sprednjem delu jezika okušamo sladko, spredaj levo in desno slano, ob straneh na levi in desni kislo in zadaj grenko. Toda pozor! Takšno mnenje je zmotno. Z brbončicami, ki so bolj ali manj razporejene po celem jeziku, okušamo vseh pet ali šest okusov po celotnem jeziku, ne le na omenjenih območjih.
Jezik pokriva sluznica, poleg nje pa so na jeziku še številne bradavice. Ločimo jih pet vrst: gobaste, otočkaste, listaste, nitaste in konične. Brbončice vsebujejo le otočkaste, gobaste in listaste bradavice, te zaznavajo vseh pet ali šest okusov, ki smo jih navedli zgoraj. Brbončice pa imajo življenjsko dobo le nekaj dni.
Foto: Unsplash