Enostavna in okusna ribja pašteta
Ob petkih, ko je čas za ribe, si privoščimo okusno domačo ribjo pašteto. Tokrat vam priporočamo ribjo pašteto iz dimljene skuše; to ribjo vrsto pa lahko zamenjamo za katerokoli drugo vrsto, tudi sladkovodno, le dimljena mora biti.
Ribja pašteta je enostaven, lahek in okusen priboljšek, ki ga pripravimo samostojno, kot predjed ali kot delikateso ob posebnih priložnostih. Za pašteto iz dimljene skuše bomo potrebovali:
- dimljeno skušo,
- žličko oljčnega olja,
- sušene paradižnike,
- sladka rdeča paprika v prahu,
- par slanih inčunov,
- kapre,
- čebulo,
- česen,
- peteršilj,
- maslo.
Dimljeno skušo ločimo od kože in skrbno odstranimo kosti. V kozico denemo žličko oljčnega olja, nanj nasekljano čebulo in česen. Popečemo, da postekleni. Dodamo skušo in jo toplotno obdelamo.
Masi dodamo nasekljane sušene paradižnike, kapre, par slanih inčunov, dve žlički sladke rdeče paprike v prahu, peteršilj (lahko tudi sušen, a boljši je svež) in temeljito premešamo. Odstavimo z ognja in počasi ohladimo. Dodamo dve rezini masla in mešamo. Spasiramo s paličnim mešalnikom. Sproti pokušamo, da uravnovesimo kremnost, slanost in kislost paštete.
Pašteta se odlično poda na popečene kruhke, tudi toast. Poleg postrežemo suho belo vino. Dober tek!
Foto: Pixabay