Koliko medu pridelamo vsako leto v Sloveniji?
Čebelarstvo je priljubljen konjiček številnih Slovencev. V Sloveniji se s pridelovanjem medu ukvarja približno 10.000 prebivalcev, kar nas uvršča v sam evropski vrh. Koliko medu pa pridelamo na leto?
V Sloveniji je zelo veliko čebelarjev. Pravzaprav toliko, da sodimo v sam evropski vrh. Približno 5 na 1000 prebivalcev je čebelarjev. A medu pridelamo manj, saj prisegamo na njegovo kakovost. S pridelavo medu se zelo radi ukvarjajo tudi na Češkem, Slovaškem in v Estoniji.
Največ medu smo pridelali leta 2001, kar 2550 ton. Najslabše nam je šlo leta 2014, jo je bilo vsega medu v Sloveniji le za skromnih 471 ton. Povprečna letina da okoli 1000 ton te sladke naravne “pregrehe”.
Med nam gre tudi v slast: po podatkih Statističnega urada vsak Slovenec letno zaužije nekaj več kot kilogram medu, kar je malce manj kot kozarec in pol medu. Poraba se po letih bistveno ne spreminja, z lastnim medom pa zadostimo dobri polovici lastnih potreb (59 %), torej smo kljub bogati tradiciji precej slabo samooskrbni.
Foto: Unsplash