Marcipan, priljubljena slaščica še iz časov srednjega veka
Marcipan je okusna slaščica, ki naj bi izviral še iz časov srednjega veka. Po nekaterih virih izhaja iz Italije, njegov izvor naj bi iskali na Bližnjem vzhodu, spet drugi trdijo, da lahko za pričetek izdelave marcipana štejemo slaščičarske zanesenjake v Nemčiji.
Kakorkoli že, gre za enostavno in izjemno okusno slaščico, ki je v osnovi sestavljena iz dveh delov mandljeve moke in enega dela sladkorja. Za boljšo vezljivost, okusnost in obstojnost v marcipan danes dodajamo še nekatere druge sestavine, z njim oblagamo torte, slaščice in druge gurmanske kreacije, lahko pa ga uživamo kar takšnega, enostavnega.
Recept
Za pripravo okusnega marcipana bomo potrebovali 400 g mandljeve moke, 250 g sladkorja, 6 žlic glukoznega sirupa in pol kozarčka vode. Fino mlete olupljene mandlje zmešamo s semeni četrtine stroka vanilije, okus po vaniliji naj ne bo premočan.
Dodamo sladkor, vodo in glukozni sirup. Stresemo v kozico in počasi segrevamo na nizki temperaturi. Sladka zmes ne sme zavreti! Mešamo, dokler se sestavine ne premešajo in sprimejo. Za boljši okus lahko pri koncu dodamo še malce limoninega soka.
Maso denemo na desko, ki smo jo posuli s sladkorjem v prahu. Oblikujemo jo v valj ali kvader, zavijemo v aluminijasto folijo in shranimo v hladilniku. Pa dober tek 🙂
Foto: Pixabay