Poletna postrv
Janjin recept, ki diši po poletju in postrvi.
Sestavine (za dve osebi):
2x postrv
4x šalotke
oljčno olje
limonin sok
sveža špinača
moški cvetovi buč
Postrv najprej očistimo in filetiramo brez kosti. Odstranimo kožo in jo narežemo na koščke, približne velikosti 2 cm. Šalotko nasekljamo. Pripravimo marinado iz oljčnega olja, limoninega soka, soli in čilija. V marinado položimo narezano postrv in šalotko. Vse skupaj pustimo marinirati 10 minut. V tem času pripravimo limonino kremno omako. Naredimo bešamel z vodo, dodamo vino in limonin sok, začimbe in en deci smetane. Premešamo in postavimo na hladno.
Nato močno segrejemo olje za cvrtje in vzamemo moške bučne cvetove. Pazljivo jih razpremo in nadevamo z našimi koščki postrvi in šalotke, ki so se fino navzeli okusov marinade. Nadevane cvetove položimo v vroče olje in jih pustimo cvreti 2 minuti. V tem času na krožnike razporedimo špinačine liste, kamor položimo ocvrte cvetove. Na koncu še jed posolimo in prelijemo z limonino omako. Jed je nared 🙂