Kaj je pravilno: olivno ali oljčno olje?
Jezikoslovci pravijo, da je plod oljke (drevesa) oliva oziroma tudi oljka, zato sta v uporabi mogoči obe obliki, olivno in oljčno olje. Katera oblika pa je pravilnejša?
Preberi večJezikoslovci pravijo, da je plod oljke (drevesa) oliva oziroma tudi oljka, zato sta v uporabi mogoči obe obliki, olivno in oljčno olje. Katera oblika pa je pravilnejša?
Preberi večKranjska klobasa je znana mesna jed in izdelek slovenskega porekla z oznako “Zaščitena geografska označba”. Skupaj z joto, mineštro, ajdovimi žganci, štruklji, močnikom, pršutom, prekmursko gibanico, potico, cvičkom, teranom, krvavicami, zaseko, govejo juho in polento sodi med narodne jedi Slovenije. Kako jo izdelamo in kako pripravimo?
Preberi večZa praznični silvestrski meni si privoščite slavnostno večerjo v slogu aristokracije. Silvestrovo je samo eno, za lep večer pa se splača potruditi.
Preberi večSte se kdaj spraševali, kako nastane bučno olje, ki ga tako radi dodajamo na solate, k juham in še kam? Obiskali smo Prekmurje in preverili, kako tam izdelujejo to okusno črno zlato.
Preberi večRazličice receptov za pripravo pernate divjadi pravzaprav nimajo meja. Meja je le človeška domišljija! Ker ima meso divjadi okus pokrajine, kjer je zrasla, nanj prisegajo številni domači in tuji kuharski mojstri. Pa ne samo profesionalni, tudi domači. Eden zanimivejših jesenskih receptov je pečena jerebica z ohrovtom.
Preberi večJajčevcev se marsikdo izogiba kot hudič križa. Pravijo, da grenijo, da vsebujejo strup melan, kar naj bi bilo celo res. Toda ti sadeži, ki jih pogosto videvamo tudi na slovenskih vrtovih, so lahko ob pravilni pripravi naravnost božanski. In tudi lahki za želodec!
Preberi večLisičke so poleg jurčkov verjetno tiste gobe, ki jih najbolje poznamo in najpogosteje nabiramo. Nič čudnega, saj so izredno okusne in vsestranske. Pripravimo jih lahko na številne načine, zapomniti pa si velja le eno posebnost: zmrznjene in sušene dostikrat grenijo, zato jih je najbolje pripraviti sveže in takoj, ko jih naberemo.
Preberi več