Riževi bojliji s cimetom
Ideja za ta enostavni in poceni recept se mi je porodila, ko sem pripravljal mlečni riž za hčero, ki ga obožuje. Kot vsi vemo pa krapi tudi obožujejo vonj cimeta, v kombinaciji s sadnimi okusi ali z rižem pa so lahko pika na i pri našem ribolovu. Po nekaj testiranjih sem uspešno izdelal te bojlije, ki sem jih kasneje tudi preizkusil na domači vodi. Reči moram, da so me prijetno presenetili, saj so se krapi nanje zelo dobro odzvali in jih pridno pobirali.
Izdelava
- 200 ml mleka
- 100 g riža
- 60 g sladkorja, 100 g pšeničnega zdroba (lahko tudi krušne drobtine)
- 1 čajna žlička soli
- 1 jajce
- 4 jedilne žlice pšenične moke
- 1 čajna žlička rastlinskega olja
- barvilo za hrano po želji (sam ga nisem uporabil)
- 1 žlička mletega cimeta
Mleko zlijemo v lonec in zavremo, dodamo sladkor, sol in cimet ter vse dobro premešamo, da se sestavine raztopijo v mleku. Dodamo riž in neprestano mešamo. Kuhamo toliko časa, da dobimo gosto kašo. Postavimo na stran za 5 minut in pustimo, da se ohladi. V tem času se bo riž še dodatno prepojil z okusi. Nato dodamo 1 jajce in olje ter vse dobro premešamo.
Ko smo to opravili, svetujem, da postopoma dodamo žlico ali dve moke ter dobro premešamo. Dodamo še preostalo moko in pregnetemo v testo, ki se ne bo več lepilo na prste, po potrebi dodamo še malo moke.
Ko imamo testo pripravljeno, oblikujemo kroglice in jih kuhamo. Pazimo pri kuhi, ko jih položimo v lonec z vrelo vodo, jih po približno 30 s malo premešamo, da se ne prilepijo na dno, vmes to še enkrat ponovimo. V vrelo vodo dodamo malo soli, da se bodo bojliji konzervirali, tako nam bodo obstali dlje časa. Bojlije kuhamo približno 5 do 6 minut oziroma dokler ne začnejo plavati. Poberemo jih iz lonca. Priporočam zračno sušenje, ki naj traja 2 do 3 dni.
Pa dober prijem želim!
Boris Dajčman