Tradicionalne velikonočne jedi
V Sloveniji je Velika noč praznik, ki je tesno povezan tako s kulturo naroda kot z njegovo kulinariko. Med najpogostejše velikonočne jedi sodijo pirhi, pobarvana ali kako drugače ozaljšana kuhana kokošja jajca, potica in hren. Katere so še druge dobrote, s katerimi se razvajamo na ta pomemben pomladanski praznik?
Kot veleva tradicija, velikonočne jedi, ki imajo katoliški pomen, v soboto nesemo na blagoslov. Zaužijemo jih v nedeljo zjutraj, z njimi si pričaramo velikonočni zajrtk.
Med klasične slovenske jedi velikonočnega zajtrka sodijo kuhana šunka, nariban hren (tega marsikje kombinirajo s kuhanimi jajci, soljo in bučnim oljem ter tako ustvarijo zanimivo pekočo solato), potico, največkrat je klasična orehova, in pirhe.
Ponekod postrežejo poleg potice tudi blagoslovljen kruh, vino in šunko v testu. Tej se pridružijo tudi druge jedi, v Beli Krajini je to, denimo, belokranjska pogača, na Gorenjskem pa prata.
Foto: Pixabay