Začinjena srnina pečenka z zelenjavo
Za peko slastnega srninega hrbta z zelenjavo bomo za 4 osebe potrebovali:
- približno 1 kg težak srnin hrbet
- 1 dl olivnega olja
- 50 g mešanice začimb (kardamom, črni poper, muškatni orešček, rumena gorčica, gorična zrna)
- 4 manjše rdeče čebule
- 3 repe, nekaj listov ohrovta, nekaj kosov brstičnega ohrovta
- korenje, 100 g kostanja, dve pesti suhih rozin, pest suhih fig in pest suhih marelic, gomolj zelene
- 40 g masla, sol, poper
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Meso pripravimo tako, da z njega najprej odstranimo belo mrežico. Natremo ga s soljo in poprom, premažemo z olivnim oljem. Za 20 minut ga denemo v pečico in vmes mažemo z oljem. Dve minut, preden ga vzamemo ven, ga posujemo z začimbami.
V slanem kropu blanširamo zelenjavo. Izdolbeno čebulo in repo napolnimo s suhim sadjem in kostanji.
Meso postavimo na toplo. Iz preostale tekočine in začimb – dosolimo po okusu – pripravimo polivko. Nadevano zelenjavo z maslom denemo v pečico za 10 minut, vmes jo po potrebi polivamo s polivko. Ko je pečena, zložimo na pladenj, na katerega smo poprej postavili meso. Segrejemo v pečici in pokapamo s polivko.
Poleg se prileže močno rdeče vino ali temno pivo. Dober tek!
Foto: Pixabay